(+34) 977 706 942 (+34) 977 451 209 info@centreopticesguard.com
isa gimeno

L’oïda humana: composició i funcionament (by Isa Gimeno)

Fins ara hem parlat de que passa quan hi ha una pèrdua auditiva, de que es tracta i que fem amb una rehabilitació auditiva, de les molestes otitis que es poden produir a l’estiu, etc, però no hem parlat encara de com funciona l’oïda, i és això el que explicaré avui.

Composició de l’oïda humana

Tot el complex del sistema auditiu el podem dividir en dos sistemes: el perifèric i el central.
El sistema perifèric està format per la oïda externa, oïda mitjana i la interna.
L’oïda externa es compon del pavelló auditiu (l’orella), el conducte auditiu extern i la membrana timpànica, a partir d’aquí ve l’oïda mitjana que és una cavitat d’aire que conté tres petits ossos: el martell, l’enclusa i l’estrep i per últim l’oïda interna on es troba la còclea que està connectada amb el sistema auditiu central.

Ara ja sabem un poc de quins elements es compon l’oïda, ara vaig a explicar, breument, el seu funcionament, o com escoltem.

Funcionament de l’oïda humana

Doncs bé, el pavelló auricular o l’orella té aquesta forma tan peculiar perquè s’encarrega de captar les ones sonores del nostre entorn i les orienta cap al conducte auditiu extern, les ones sonores viatgen a través del conducte auditiu extern fent vibrar la membrana timpànica i a la vegada aquesta vibració produeix un moviment a la cadena d’ossets transferint aquesta vibració fins la còclea o oïda interna, aquest moviment produeix un moviment ondular al líquid que hi ha dins la còclea (la endolinfa) estimulant unes cèl·lules microscòpiques anomenades cèl·lules ciliades; en funció si el so que percebem és més agut o més greu, s’estimulen un grup de cèl·lules o unes altres; el procés es completa quan cada una d’aquestes cèl·lules genera un impuls nerviós en funció amb el so que ha arribat i aquest conjunt d’impulsos viatja a través del nervi auditiu fins el còrtex auditiu del cervell, on es produeix la percepció del so i on aquest es analitzat i interpretat.

Com podeu veure és un procés complex i fascinant, us adjunto un vídeo on es pot visualitzar tot aquest funcionament:

Finalment recordar-vos la importància de cuidar l’oïda, ja que quan falla un procés de tot aquest engranatge l’altera la totalitat de la percepció auditiva.

Aquesta web usa galetes pròpies i de tercers amb fins estadístics de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Pot consultar la política de cookies per obtenir més informació ACEPTAR
Aviso de cookies